2c8 Modeling Tool 5.4 - 2c8

Hej! Vill du boka ett möte, få en offert eller ställa en fråga?

Version 5.4 av 2c8 Apps är släppt!

Om du har server och önskar att uppgradera till den senaste versionen kan du boka in en tid för serveruppgradering i vår kalender. Läs informationen som presenteras på bokningssidan noggrant innan du bokar din uppgradering.

Om du använder 2c8 Modeling Tool utan server så kan du läsa mer om hur du uppgraderar till den senaste versionen här.

Fortsätt läsa för att få reda på allt som är nytt i version 5.4!

2c8 Portal och användarhantering

I 2c8 Portal kan du som administratör hantera alla era användare och licenser. Du får en översikt över alla användare och vilken applikation de har tillgång till. Du kan beställa fler licenser, flytta en licens till en annan användare eller begära en uppsägning av en licens. Om ni uppgraderar från en tidigare version kommer era befintliga användare och även era eventuella grupper att synkas över till portalen.

Inne i 2c8 Portal ser du också till att användarna kan komma åt er server och vilka rättigheter de ska ha på servern. Du använder med fördel grupper för att förenkla administreringen av användare. Om du ser till att du har grupper som har tillgång till servern med rätt serverrättigheter behöver du bara lägga till nya användare i rätt grupp när du skapat upp dem, istället för att lägga till varje ny användare på servern separat.

Grupperna synkas över från 2c8 Portal till 2c8 Modeling Tool där du ger användare tillgång till repositoryn. Det innebär att om du har satt upp grupper som har tillgång till rätt repositoryn så får användaren automatiskt tillgång även till rätt repositoryn när du lägger till den i en grupp inne i portalen.

Det här betyder också att alla användare av 2c8 Apps får ett eget 2c8-konto. Där kan du dels logga in för att se vilken produkt du har och vilka som är administratörer i din organisation. Du kan också byta dina egna kontaktuppgifter och ditt eget lösenord, eller återställa ditt eget lösenord om du glömt bort det. Det betyder också att när du startar någon av våra produkter kommer du ombes att logga in, och du kommer istället slippa logga in när du ansluter till er server. Applikationen kommer nu att känna igen dig och baserat på ditt 2c8-konto se till att du får tillgång till korrekt server.

För att lära dig mer om 2c8 Portal, läs FAQn eller titta på vår introguide (kommande).

Rättighetsgrupper

Rättighetsgrupper är något vi har haft länge i 2c8 Apps, men i och med version 5.4 förändras det något. För att göra rättighets-funktionen lättare att hantera har vi begränsat funktionaliteten kring individuella inställningar för objekt och modeller och förenklat inställningarna för grupper.

 • Grupperna sätts upp i 2c8 Portal där du även lägger till användare i dem. De synkas in till 2c8 Modeling Tool.
 • Du kan inte längre sätta varken läs och skrivrättigheter eller ägare för specifika modeller och objekt. Du kan endast sätta vilken grupp de tillhör.
 • Du har tre olika åtkomstkontroller att välja mellan för innehållet i en grupp:
  • “Redigeras av grupp” – Medlemmar i gruppen kan redigera modeller, övriga kan bara läsa.
  • “Privat för grupp” – Modeller är bara tillgängliga för medlemmar av gruppen.
  • “Ingen åtkomstkontroll” – Alla kan läsa och uppdatera modeller.
 • Du ser numer vilken grupp du tillhör i bottenfältet av applikationen, och är du medlem i flera grupper är det där du byter vilken grupp du vill jobba i just nu.
 • Om du tidigare använt dig av rättighetsgrupper kommer dessa att synkas in till 2c8 Portal. Ditt material kommer att ha samma rättigheter som det haft tidigare. Eftersom att vi ändrat åtkomstkontrollen för grupper samt tagit bort möjligheten att sätta rättigheter på individuella modeller och objekt så rekommenderar vi att du går igenom alla dina rättighetsgrupper för varje repository och sätter passande åkomstkontroll för gruppen.

2c8 Approve och förvaltning av modeller

2c8 Approve är den kostnadseffektiva webbappen för de inom verksamheten som enbart ska godkänna, granska och lämna feedback på era modeller. Fokus för webbappen är att involvera processägare, chefer eller andra liknande roller, utan behovet av en licens i varken 2c8 Modeling Tool eller 2c8 Lite.

Alla användare av 2c8 Modeling Tool och 2c8 Lite kommer att få tillgång till 2c8 Approve automatiskt för att kunna granska och godkänna modeller genom den nya webbappen. 2c8 Approve kommer att fortsätta utvecklas för att göra upplevelsen av att granska, godkänna och lämna feedback på era modeller ännu bättre. Webbappen nås både genom de installerade applikationerna och separat i en webbläsare. Den fungerar lika bra på mobiltelefon som på datorn vilket innebär att du kan granska och godkänna modeller när som helst, vart som helst och att förvaltningsflödet blir mer effektivt. 

Vi har även valt att ta bort termen “workflow” från våra applikationer och istället benämna det som förvaltning av modeller och förvaltningsflöde. Detta för att förhindra förvirring i och med att termen “workflow” används i liknande sammanhang, bl.a. för att beskriva körbara processer. Detta gör även att vi bytt ut den gamla termen för workflow-rollen “förvaltare” till “modellör”.

2c8